Tudi Brez Grla je Vredno Živeti
  Priročnik Društva laringektomiranih Slovenije za laringektomirane osebe
×
Meni
Indeks
  • 8. PRIPRAVA NA OPERACIJO

8. PRIPRAVA NA OPERACIJO

Potem, ko je patolog na temelju mikroskopske preiskave odvzetega tkiva ugotovil, da ima bolnik raka na grlu, in je laringolog opredelil lokalizacijo in razširjenost, se je treba čimprej dogovoriti o načinu zdravljenja. Zdravnik razloži bolniku naravo in napoved bolezni in predloži najprimernejši način zdravljenja. Kadar je bolezen že toliko napredovala, da je ozdravitev možna le z odstranitvijo grla, laringektomijo, se o tem kirurškem posegu in o posledicah ope­racije podrobneje pogovori ne le z bolnikom, temveč tudi ožjimi člani njegove družine. Vsi ti morajo biti natančno seznanjeni z zdravljenjem, posledicami ter možnostjo rehabilitacije. Prav ožje sorodstvo lahko prve dni po operaciji in še posebej, ko je bolnik odpuščen iz bolnišnice v domačo oskrbo, pomagajo bolniku premostiti najhujše težave.
 
Bolnikovo soglasje za odstranitev grla ni lahko in je velikokrat združeno s hudo duševno stisko. Vendar ko bolnik zve, da je operacija edini izhod, ponavadi privoli v to težko pot k ozdravitvi. Pri tem so mu poleg kirurga in družine še v veliko podporo psi­holog, medicinska sestra ter ozdravljeni bolnik, ki so mu zaradi raka odstranili grlo.Pred operacijo se mora bolnika vsestransko preiskati in čim bolje pripraviti za poseg. Kirurg se mora seznaniti z bolnikovim splošnim zdravstvenim stanjem, z morebitnimi spremljajočimi boleznimi in delovanjem življenjsko pomembnih organov (srce in ožilje, pljuča, jetra, ledvice itd.). Pregledati je treba kri (sedi­mentacija, krvna slika, krvni sladkor, elektroliti), pri ugotovljenih nepravilnostih, ki bi lahko slabo vplivale na uspešnost zdravljenja, pa je treba narediti še dodatne preiskave in se posvetovati z ustreznimi specialisti. Večino navedenih preiskav ali pregledov lahko bolnik opravi v svoji ambulanti in s tem skrajša ležalno dobo v bolnišnici.
 
Predoperativna priprava naj ne traja predolgo, saj se s tem odlaga začetek zdravljenja in povečuje nevarnost širjenja rakave bolezni.
 
Bolnik mora biti pred operacijo tešč 12 ur, med operacijo in nekaj časa po njej pa dobiva v žilo tekočino, ki nadomešča med ope­racijo nastalo izgubo tekočin.
Made with help of Dr.Explain