Tudi Brez Grla je Vredno Živeti
  Priročnik Društva laringektomiranih Slovenije za laringektomirane osebe
×
Meni
Indeks
  • 5. ZGODNJE ODKRIVANJE RAKAVE BOLEZNI NA GRLU

5. ZGODNJE ODKRIVANJE RAKAVE BOLEZNI NA GRLU

 
Da bolezen spoznamo, moramo vedeti, kakšne težave povzroča, še posebej so pomembna zgodnja bolezenska znamenja. V začetku so bolezenska znamenja raka na grlu zelo različna in od­visna od področja, kjer se začne razvijati. Če je začetek na glasilkah, mimogrede povedano: za zdravljenje je ta lokalizacija najugod­nejša, je zelo zgodaj izražena hripavost. Enaka je skozi ves dan in se polagoma stopnjuje. Bolnik začne tudi težje dihati, pojavijo se bolečine pri požiranju, občutek suhega grla ali tujka in krvav iz­pljunek.
 
Če se rak razvije nad glasilkama in se širi v spodnji del žrela, kar je najpogostejše mesto nastanka, so začetne težave manj izražene. Predvsem kadilci in prekomerni uživalci alkoholnih pijač, posebej žganih, ne posvečajo posebne pozornosti skelenju in občutku suhega grla, kašljanju ali draženju na kašelj. Menijo, da so vsi ti pojavi le posledica njihovih razvad. Opisanim, na videz nedolžnim težavam se prav kmalu pridružijo bolečine pri požiranju, ki sevajo proti ušesom, težko dihanje, hripavost, zadah iz ust in krvav izpljunek. Na eni ali obeh straneh vratu se velikokrat pojavi manjša ali večja neboleča oteklina, področni zasevek. Kadar začne rak rasti pod glasilkama, sta najizrazitejši bolezenski znamenji, ki se pojavita razmeroma pozno, hripavost in oteženo dihanje.
 
Čim manjši je tumor, ko ga spoznamo, tem lažje in uspeš­nejše je zdravljenje. Zato mora vsakdo z opisanimi težavami čimprej k zdravniku, če je le mogoče k specialistu za bolezni ušes, nosu in grla. Prav v tem primeru še posebej velja staro reklo, da je bolje iti k zdravniku trikrat brez potrebe kot enkrat prepozno!Bolezenska znamenja raka na grlu so zelo podobna, celo enaka, kot pri drugih boleznih grla in žrela (vnetje, benigni tumorji, poškodbe itd.). To je tudi eden izmed razlogov, da bolnik s pre­gledom pri zdravniku odlaša. Misli si, bo že bolje, popil bom malo toplega čaja in bo bolezen prešla. Še posebej radi odlašajo s posvetom pri zdravniku, čeprav imajo opisane težave, strastni kadilci in preveč zagreti ljubitelji dobre kapljice.
  
Pri hripavosti, bolečinah v grlu in žrelu, dolgotrajnem kašljanju, otežkočenem dihanju, gnojnem ali krvavem izpljunku se izogibajmo posvetov z raznimi "zdravstvenimi strokovnjaki", ki dajejo "zdravilne" napotke po občutku, ne da bi pogledali v grlo. Taki "strokovnjaki" bolnika le zavajajo in ga vede ali nevede odvračajo od posveta z zdravnikom, ki je edini usposobljen, da na temelju pregleda grla ustrezno ukrepa.
 
Začetnemu raku na grlu so po videzu in bolezenskih znamenjih zelo podobna tudi vnetja in benigne tvorbe, zato bo dokončen odgovor o naravi bolezni dal mikroskopski pregled tkiva, od­vzetega iz bolnega predela. Brez takega pregleda ni mogoče spo­znati naravo bolezni, saj so si maligne in benigne tvorbe na videz lahko tako podobne, da se tudi izkušen zdravnik-laringolog brez histološkega pregleda tkiva lahko zmoti v diagnozi. Včasih ima celo histopatolog, zdravnik, ki z mikroskopom pregleduje odvzeto tkivo, težave pri natančni oceni sprememb. Zgodi se, da je za končno diagnozo potrebno tudi večkrat odvzeti vzorce bolnega tkiva (sI. 9).
  
 Slika 9. Pregled tkiva z mikroskopom
 
Made with help of Dr.Explain