Tudi Brez Grla je Vredno Živeti
  Priročnik Društva laringektomiranih Slovenije za laringektomirane osebe
×
Meni
Indeks

13.2 TELESNA REHABILITACIJA

 
Po vrnitvi v domače okolje je treba laringektomiranega čimprej vrniti v razmere, v katerih je živel pred boleznijo. Sam mora skrbeti za osebno higieno, še posebej za nego dihalne odprtine in kanile ter se, brž ko mu stanje po operaciji to dopušča, spet vključiti v  delovno okolje.
 
V tem obdobju je tudi pravi trenutek, da spremeni morebitni škodljivi način svojega dosedanjega življenja in opusti razvade, kot sta kajenje in prekomerno uživanje alkoholnih pijač. Primerno naj razporedi čas za delo in počitek, se posveti kakšnemu konjičku in se vključi v družabno življenje. Naj se ne izogiba prijateljev in znancev, naj ve, da je ponovno polnovreden član družbe, da je spet zdrav in zmožen živeti normalno. Mnogi, ki so pred operacijo veliko potovali, planinarili, živeli na prostem in pod šotori, se sprašujejo, ali lahko na enak način preživljajo svoj počitek tudi po operaciji. Odgovor je izrazito pritrdilen.
 
 
 Slika 38 - jutranje razgibavanje
 
 Slika 39 –ogled naravnih znamenitosti
 
Edina izjema so vodni športi (plavanje, smučanje na vodi), kjer bi v dihalno odprtino na vratu lahko zašla voda in bi se zadušil. Vneti plavalci si pomagajo tudi v tem primeru: obstaja namreč poseben pripomoček, ki omogoča plavanje brez nevarnosti, da bi voda prišla v sapnik. Najbolje je, da pred uporabo te priprave, larin­gektomirani naredi enega od tečajev, ki jih pripravlja Društvo laringektomiranih Slovenije.
  
Slika 40 – plavalni aparat
 
 
 
 
Slika 41 - v bazenu
Made with help of Dr.Explain