Tudi Brez Grla je Vredno Živeti
  Priročnik Društva laringektomiranih Slovenije za laringektomirane osebe
×
Meni
Indeks

13.1.3 SAPNIČNO-POŽIRALNIKOVA GOVORNA PROTEZA

 
 
PožiraInikov govor in govorni aparat sta dolgo veljala za edina možna načina brezgrlnega govora. Njima se je konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let kot tretja možnost pridružila traheoezofagalna punkcija z vstavitvijo silikonske govorne proteze.
 
 
 Sapnično-požiralnikova govorna proteza je do enega cm dolga in 5-6 mm široka silikonska ali teflonska cevka z vgrajenim eno smernim zapiralom, ki omogoča pretok zraka iz sapnika v požiralnik in preprečuje izliv vsebine požiralnika v nasprotni smeri.
  
Slika 36. Blom –Singerjeve proteze
Protezo se lahko vstavi med operacijo, vendar ponavadi šele po njej. Mehanizem delovanja je preprost. Ob izdihu s prstom pre­krijemo dihalno odprtino na vratu in tako usmerimo tok zraka po cevki iz sapnika v zgornji del požiralnika, ki zaniha pri prehodu v žrelo novo nastali sluznični gubi, ki tvorita glas, kar omogoči v večini primerov tvorjenje glasnega in razumljivega govora. Tudi te metode ne smemo posploševati in se zanjo odločimo po skrb­nem premisleku. Protez je več vrst, poimenovane so po avtorjih, ki so jih uvedli (sI. 36).
 
 
 Slika 37. Govor z protezo
 
Vstavitev in nošenje traheoezofagalne proteze lahko spremljajo tudi zapleti kot so izliv tekočine ob protezi v sapnik, tvorjenje granulacij in morebitna vnetja. S skrbno nego se praviloma vse nevšečnosti odpravijo.
 
Made with help of Dr.Explain