Tudi Brez Grla je Vredno Živeti
  Priročnik Društva laringektomiranih Slovenije za laringektomirane osebe
×
Meni
Indeks
  • 12. OSKRBA KANILE

12. OSKRBA KANILE

 
Dihalna cevka je različnega premera, dolžine in oblike, lahko je narejena iz kovine ali plastične snovi. Vendar so najprikladnejše kanile iz teflona ali silikona ali mediplasta, ker so elastične, dokaj odporne, prilagodljive in ne dražijo sluznice (sI. 25). Če je potrebno, je mogoče narediti tudi individualno kanilo.
 Slika 25. kovinski kanili
 
Kanila je sestavljena iz dveh delov, zunanjega in notranjega vložka. Zunanji ima ušesci z odprtinama, skozi kateri se vpelje trak za pričvrstitev na vratu, in varovalko, ki pritrjuje vložek. Ta je ožji od zunanjega dela in se na zgornjem koncu širi v obroček z zarezo za vstavitev varovalke in z nastavkoma, da se lahko vloži ali odstrani iz zunanjega dela kanile.
 Slika 26. Kanili iz  mediplasta
 
Ob odpustu iz bolnišnice dobi bolnik dve kanili in nekaj obvez, saj si bo slej ko prej moral dihalno cevko sam menjavati in čistiti, v začetku mu bodo pomagali njegovi najbližji.Dihalna cevka mora biti vedno čista, predvsem vložek, njegova prehodnost omogoča nemoteno dihanje. Kanilo čistimo vsako­dnevno, po potrebi tudi večkrat na dan. Pred čiščenjem se kanila razstavi tako, da se varovalka sprosti in vložek s pomočjo nastavka izvleče iz zunanjega dela cevke. Oba dela je treba najprej dobro očistiti z žimnato ali plastično spiralno metlico, namočeno v detergentu ali milnici ter ju sprati s tekočo vodo.
 
Slika 27. Čiščenje kanile
 
Kovinska kanila se nato za 20 minut položi v vrelo vodo, ki je v posebni le v ta namen določeni posodi. Na liter vode dodamo žličko jedilne sode. Tako pripravljena cevka se mora hraniti v čisti, prelikani tkanini ali v stekleni posodi s pokrovčkom (sl.28).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Slika 28. Posode za hranjenje kanil
 
Plastična (silikonska, teflonska) kanila se pred čiščenjem razstavi in nato vloži v 2-odstotni vodikov peroksid, 1-odstotni formalin  ali v zato posebej v lekarni pripravljeno tekočino. Kanila naj ostane v razkužilu 15 minut, nato naj se spere z ohlajeno prekuhano vodo in shrani enako kot kovinska. Preden se vložek namesti v zunanjo cevko, ga je potrebno natanko premazati s parafinskim oljem.
 
 Slika 29. Olje za premaz kanil
 
Kanilo moramo za vložitev skozi dihaIno odprtino v sapnik še posebej pripraviti. V odprtino obeh ušesc zunanje cevke se vpelje primerno dolg trak, da se na zatilju lahko zaveže.
 Slika 30. Kanila s trakom
 
Med kanilo in traheostomo se položi vatiranec velikosti približno 10x14 cm, prekrit s plastično folijo. Obema na zgornjem delu izrežemo odprtino, tako da lahko skoznjo vstavimo kanilo. Vatiranec vpija vlago, medtem ko ga folija z zunanje strani ščiti, da se prehitro ne umaže.Pred vložitvijo kanile se mora koža v okolici dihalne odprtine očistiti z milnico, nato posušiti in zavarovati z zdravilnim mazilom. Kadar laringektomirani menjava kanilo sam, naj to dela pred ogledalom.Pri menjavi kanile morajo biti na voljo: očiščena kanila,dva trakova, plastična folija, vatiranec, levkoplast, voda, milo, brisača in mazilo.
 
 
Made with help of Dr.Explain