Tudi Brez Grla je Vredno Živeti
  Priročnik Društva laringektomiranih Slovenije za laringektomirane osebe
×
Meni
Indeks
  • 11 MOREBITNI ZAPLETI V ZVEZI Z DIHALNO ODPRTINO NA VRATU

11 MOREBITNI ZAPLETI V ZVEZI Z DIHALNO ODPRTINO NA VRATU

 
Pri laringektomiranem je sluznica sapnika nenehno izpostavljena draženju, saj zrak, ki ga vdihava ni pravilno ogret, je neočiščen in ponavadi presuh. Nasledek trajnega vdihavanja takega zraka so pogosto ponavljajoča se vnetja sapnic in sapnika, pri čemer je v ospredju povečano izločanje sluzi. Izloček se nabira okoli dih odprtine in draži kožo, ki je zaradi zmehčanja zelo dovzetna za okužbo. Gost izloček se nabira tudi na steni sapnika, se tam zasuši in ga kljub naporu ni mogoče izkašljati. Zasušen izloček lahko zoži svetlino sapnika, kar ovira dihanje. Zasušena sluz se lahko nabira tudi v notranjem delu kanile, maši njeno svetlino in ovira prehod zraka.
 Slika 22.- kotna pinceta
 
 
 
 Slika 23.- žepni inhalator
 
Včasih povzroča zaplete tudi dihalna cevka, ki je v sapniku tujek in tako tudi učinkuje, zlasti še kadar je narejena iz tkivu neprijazne snovi ali ni ustrezne oblike in velikosti. Nasledek draženja dihalne cevke ob sapnikovo steno se kaže v poškodbi sluznice in tudi globljega tkiva.
 
Prizadeto mesto izpolni granulacijsko tkivo in kasneje brazgotina, končni rezultat tega je zožitev svetline z oteženim dihanjem. Ob vhodu dihalne odprtine in spodnjem robu kanile se večkrat naredi granulom. Zaradi hitre rasti in bogate prekrvljenosti granuloma grozi bolniku dvojna nevarnost, zoženje svetline in krvavitev. Brazgotinska zožitev se razvija postopoma zato tudi dihalna stiska napreduje počasneje.
 
Made with help of Dr.Explain